DVOJNO DRŽAVLJANSTVO USKORO MOGUĆE U NJEMAČKOJ?

Milijuni ljudi u Njemačkoj, među njima i mnogi građani Bosne i Hercegovine, moraju izabrati – ili državljanstvo koje već imaju, ili njemačko. Po svemu sudeći, sljedeća Vlada mogla bi svima omogućiti dvojno državljanstvo.

“Mladi ljudi od 18 godina ne mogu shvatiti da još uvijek imamo pravila koja su relikt prošlosti kada je riječ o dvojnom državljanstvu”, rekla je košefica njemačkih Zelenih Analena Berbok u ponedjeljak (18. listopada) za Deutschlandfunk.

U tom je razgovoru potvrdila da će Socijaldemokrati, Zeleni i Liberali u predstojećim pregovorima o koalicijskoj vladi pokušati otvoriti put modernizaciji Njemačke. Ovo je novi znak da bi sljedeća vlast mogla omogućiti dvojno državljanstvo, o čemu je već bilo riječi.

Usred pregovora o takozvanoj semafor koaliciji – nazvanoj po bojama triju partija – fokus je na pitanjima poreza, povećanju minimalne plaće i borbi protiv klimatskih promjena. No, kako je napisao West Deutsche Allgemeine Zeitung, s tom će koalicijom doći do promjena u društvu. O njima se manje raspravlja jer se tri stranke općenito slažu oko svega.

“Mladi bi stekli pravo glasa sa 16 godina, konzumacija kanabisa bila bi djelomično legalizirana, a dvojno državljanstvo u načelu bi bilo moguće”, piše list.

U preliminarnom dokumentu, koji su stranke utanačile u petak, a koji sada treba biti produbljen koalicijskim pregovorima, stoji da se zalažu za “moderni koncept građanstva”. Osim toga: “Oni koji su dobro integrirani u Njemačkoj i uzdržavaju se trebali bi brže dobiti zakonski siguran status boravka.”

Samo za građane EU i Švicarske

Dvojno državljanstvo sada je načelno zabranjeno u Njemačkoj – osim ako su državljani druge zemlje članice EU ili Švicarske. U prijevodu, možete imati njemačku i hrvatsku putovnicu istovremeno, ali ne možete imati njemačku i srpsku.

Za milijune migranata i njihovu djecu to znači da kada ispune uvjete za stjecanje njemačkog državljanstva, moraju odlučiti hoće li postati državljani nove domovine ili zadržati staro državljanstvo.

Dvojno državljanstvo također se stječe u posebnim slučajevima, pa recimo da ga Marokanci dobivaju jer se u Maroku suočavaju s teškim posljedicama ako se odreknu državljanstva. Također, djeca rođena u Njemačkoj mogu imati privremeno dvojno državljanstvo, ali kad navrše 18 godina, moraju se odlučiti za jedno.

Njemačka putovnica među najjačima na svijetu

Trenutno se u Njemačkoj, nakon pet godina neprekidnog boravka i rada, može podnijeti zahtjev za dozvolu za stalni boravak, dok je zahtjev za državljanstvo moguć nakon osam godina. Zatim se polaže provjera znanja o njemačkom pravnom sustavu, kulturi i povijesti.

Njemačko državljanstvo svojim (novim) građanima donosi pravo glasa na svim razinama, praktički doživotnu boravišnu dozvolu, mogućnost zaposlenja kao državni službenici, kao i bezvizna putovanja u 191 zemlju ili teritorij u svijetu. Time je njemačka putovnica treća najjača na svijetu, nakon Japana i Singapura.

Među njemačkim državljanima koji imaju drugu putovnicu najviše je Poljaka (344.000). Građana Bosne i Hercegovine živi oko 80.000. U Njemačkoj živi oko 240.000 bh. građana.