Iz bilo kojeg dijela svijeta ...

Pridružite se mreži znanja, iskustva, vizije i uspjeha.

Ostvarite pravo na provjerene informacije, pouzdane usluge i rješenje za sve vaše potrebe.

Vratimo uzajamno povjerenje i gradimo zemlju zajedno!


Bosna International Forum (BIF) je projekat kojeg realizuje nevladina, nestranačka i neprofitabilna organizacija Bosanski Inegracijski Forum, registrovana pri Ministarstvu pravde Bosne i Heregovine na državnom nivou.

Svrha i ciljevi Foruma su mnogobrojni, ali prije svega jasni, jedinstveni i konkretni.

U prvom planu je uspostavljanje jedinstvene baze podataka bosanskohercegovačke dijaspore širom svijeta, kroz softver i aplikaciju koja je namijenjena za to. U isto vrijeme, uz saradnju sa lokalnim zajednicama sa prostora cijele Bosne i Hercegovine, uz Memorandume o saradnji, uspostaviti Servise za dijasporu, koji će stajati na raspolaganju građanima sa prostora određene općine, a koji žive i rade van granica svoje domovine. Kako fizička, tako i pravna lica kroz ovaj Servis imat će podršku i zastupanje u svim njihovim potrebama na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

Od provjerenih i blagovremenih informacija, do širokog spektra usluga, fizičke, pravne ili finansijske prirode, institucionalno u domenu općinskih službi i van njih, Servis se sa svojim ograncima i timovima stručnih pravnika, ekonomista, projektanata, finansijskih savjetnika, kao i mreže za veliki broj različitih potreba uspostavljene na prostoru cijele države, stavlja na raspolaganje da zastupa interese i potrebe svih građana koji žive van granica svoje domovine.

U lokalnim zajednicama u kojima do sada nije uspostavljen Servis, sve aktivosti obavljat će ispostave Foruma iz najbližih lokalnih zajednica u kojima je uspostavljen, sa ciljem da se u što kraćem vremenu uspostave Servisi i u još većem broju lokalnih zajednica.

 

 

Ideja o pokretanju projekta Bosna International Forum godinama se stvarala, oblikovala i prolazila kroz više faza, dok konačno nije dobila svoj formalo-pravni oblik i koncept djelovanja. Kroz cijeli proces formiranja vizije učestvovali su i najveći eksperti iz različitih oblasti kako iz Bosne i Hercegovine, tako i dijaspore.

Cijela ideja odvija se u dva pravca:

1. socijalno-društveni

2. privredno-ekonomski

U prvom, cilj je omasoviti bazu podataka i doći do što većeg broja registrovanih članova i korisnika Servisa kroz koji će ostvarivati svoje interese i potrebe uz uzajamno vraćanje povjerenja.

Cilj drugog pravca u narednoj fazi je ponuditi adekvatne načine kroz konkretne projekte rađene od strane stručnih i povjerenih projektanata, ekonomista i pravnika, zajedno uz saradnju sa lokalnim zajednicama, da svoj novac kroz manje ili veće investicije ulažu u vlastite kompnije i na taj način kontrolišu vlastita sredstva kroz svakodnevni uvid u realizaciju projekta, a u isto vrijeme doprinose otvaranju novih radnih mjesta i ostvaruju štednju i dobit.

Projekat je baziran na ideji da se od građana koji žive van zemlje ne traži, niti očekuje bilo šta, a daje sve ono što njima treba, na principu partnerstva i interesa njih, njihovih porodica i prijatelja, lokalnih zajednica iz kojih dolaze i u konačnici same države Bosne i Hercegovine.

Projekat je samoodrživ, nije finansiran od strane bilo kakvih interesnih, domaćih ili stranih skupina, a podržan od lokalnih zajednica i partnerskih institucija. Svi unešeni podaci podliježu Zakonu o zaštiti ličnih podataka i Bosanski Integracijski Forum garantuje za njihovu sigurnost.

 

U11634

1
Online

2019-10-16