POSJETE VJERSKIM INSTITUCIJAMA I NJIHOVIM LIDERIMA

U sklopu priprema za početak pokretanja Servisa za dijasporu, upriličene su posjete i sastanci sa vjerskim poglavarima u Bosni i Hercegovini.

Nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić, kazao je da je projekat Bosna Internatinal Forum konačno jedna ideja koja će spojiti različitosti u našoj zemlji i na pravi način pretvoriti ih u prednosti, ukoliko se razumije na ispravan način, postaće temelj bosanskohercegovačkog društva. Crkva ima svoju mrežu širom svijeta koja djeluje u vjerskim okvirima, ali može doprinijeti realizaciji projekta kada dođe do tog nivoa.

Gospodin Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, izrazio je oduševljenje projektom, pogotovo iz razloga što su njegovi nosioci uglavnom mladi ljudi koji su dio života proveli van zemlje i sada kroz ovakvu inicijativu se bore za podizanje svijesti i ugleda svoje zemlje u svijetu, te u svakom smislu poželio uspjeh u daljem radu i stavio na raspolaganje svoje iskustvo, stečeno radom za Bosnu i Hercegovinu širom kugle zemaljske.

Svakako da su vjerske zajednice, u organizovanju kroz džemate i druge oblike udruživanja najvećim dijelom sačuvale konekciju između dijaspore i matične zemlje, te su ujedno najpraktičniji način za ispravnu prezentaciju projekta.

Zaključci sastanaka bili su da se projekat svakako i ovim kanalima mora prezentovati širom dijaspore, kako bi bio ispravno shvaćen i predstavljen.