Follow Us:

Vision BiH2030

Vizija nije samo slika budućnosti koju želimo, nego i vjera u ostvarenje vlastitih potencijala. Imati viziju često znači vidjeti ono što je drugima (još uvijek) nevidljivo. 

VISION BiH2030 je projekat kojim predstavljamo izgled Bosne i Hercegovine kroz narednih deset godina – sa realizovanim idejama, projektima i rješenjima postojećih problema i trenutne situacije. Želimo da i vi vidite isto što i mi. Jasna vizija znači više nade, a manje straha.

VISION BiH2030 je zapravo desetogodišnji plan prosperiteta i strategija razvoja Bosne i Hercegovine.

Projekt VISION BiH2030 ima za cilj uspostaviti tijela, komisije i radne grupe sastavljene od stručnjaka iz svih sfera društva:

 • nauke
 • privrede
 • ekonomije
 • kulture
 • umjetnosti
 • politike
 • akademskih građana
 • obrazovanja
 • sporta itd.

VISION BiH2030 je desetogodišnji plan prosperiteta i strategija razvoja Bosne i Hercegovine.

Ne baveći se svakodnevnom politikom, ali svakako u okviru mogućnosti i zakonske regulative, utječući na nju, primarni cilj projekta VISION BiH2030, a na osnovu projekta 5525 je kreirati bolji ambijent i pozicioniranje Bosne i Hercegovine u svijetu, gledajući deceniju unaprijed.

Privredni i ekonomski razvoj, zdravstvo, kultura i umjetnost, nauka, obrazovanje, sport, turizam, energetika i ostala područja socijalno-društvenih pitanja podići na zavidan nivo i na taj način omogućiti ljepšu i bolju sliku Bosne i Hercegovine u svijetu.

Pored navedenog, kroz mrežu Bosna International Foruma cilj je kreirati bolji ambijent u obrazovnom sistemu, zdravstvu, privredi i drugim segmentima društva kroz razmjenu iskustava, pokretanja konkretnih projekata.

Primarni cilj je identificiranje i aktiviranje postojećih potencijala i resursa (koje itekako imamo), te korištenje istih kroz postojeće administrativne i zakonom definisane kanale. 

Sve ono dobro čime raspolažemo neophodno je staviti u funkciju i iskoristiti na najbolji mogući način, u svim segmentima društva, sa unaprijed postavljenim zadacima i ciljevima, a kroz mrežu Bosna International Foruma.

Ovakav pristup zahtijeva modernizaciju našeg dosadašnjeg pristupa istraživanju, razvoju i inovacijama, što je i predviđeno kroz komisije i radne grupe sastavljene od stručnjaka na raznim poljima.

Projektima VISION BiH2030 i 5525 želimo kreirati bolji ambijent za život za sve građane BiH, postići bolje pozicioniranje Bosne i Hercegovine u svijetu, otvoriti vrata novim prilikama i dati vjetar u leđa i podršku mladim, perspektivnim ljudima.

Da li sad vidite isto što i mi?

Vjeruješ li da zajedničkim radom na projektu VISION BiH 2030 možemo kreirati bolju budućnost?

Ukoliko imate prijedloge i sugestije ili interes za kreiranje i učestvovanje u nekoj od oblasti, kao fizičko lice ili pravno, kroz neku od organizacija, kompanija ili institucija, pridružite se:

 


  Tvoja uloga u osnaživanju Foruma je bitna