ZAVRŠENI “PRVI DANI DIJASPORE BOSNE I HERCEGOVINE”

U organizaciji Bosna International Foruma održani su “Prvi dani dijaspore Bosne i Hercegovine – EXPO BH GRADOVA 2022”, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine od 20. do 29. augusta u Hastahana Parku. Svečano otvaranje manifestacije, uz bogat kulturno-umjetnički program, moderirao je jedan od najuspješnijih bh. glumaca – Enis Bešlagić koji je tom prilikom istakao kako SVI moramo biti ponosni na domovinu Bosnu i Hercegovinu.

 

Otkrivanju eksponata najuspješnijih bh. inovatora: vatrogasno vozilo SU-AD, Derubius Yachts, Oda Homes, prethodio je nastup baletne grupe iz Banja Luke. Bosanskohercegovački glumac i dramski pisac Josip Pejaković izvedbom monodrame „Kako bolan nema Bosne“ oduševio je brojnu publiku, a njegov nastup pozdravljen je gromoglasnim aplauzom.

Na devetodnevnoj manifestaciji “Prvi dani dijaspore Bosne i Hercegovine EXPO BH GRADOVA 2022“,  predstavljeni su projekti “Registrator” i “Servis za dijasporu”, koji su na usluzi dijaspori BiH širom svijeta za sve upite i usluge. Promocija privrednih, kulturno-historijskih i prirodnih potencijala bh. gradova održana je okviru aktivnosti pod nazivom “Grad u fokusu”, uz prisustvo velikog broja predstavnika lokalnih zajednica. Tom prilikom ostvarena je direktna komunikacija sa predstavnicima bh. dijaspore s ciljem buduće saradnje.

Na panel diskusiji “BHFest znanja i uspjeha” koja je okupila preko petnaest učesnika iz različitih oblasti, razgovaralo se o stvaranju održivog fonda za investiranje u znanje, stipendiranje i mentorstvo mladih, talentiranih ljudi. Spremnost za tu vrstu podrške iskazali su pojedinci zasposleni u velikim svjetskim kompanijama kao što su “Apple”, “Microsoft”, “Shella” itd.

Druga panel diskusija pod nazivom “5525“ investicionog karaktera, održana je s ciljem ostvarivanja direktnih veza pojedinaca/firmi sa investitorima iz dijaspore kroz B2B susrete.

Jedan od konkretnijih pomaka kada je u pitanju ostvarivanje saradnje na relaciji lokalna zajednica – dijaspora, desio se na “SUMMITU načelnika/dogradonačelnika” kojem su prisusutvovali načelnici/dogradonačelnici iz Federacije i Republike Srpske. Na sastanku je dogovorena saradnja sa preko dvadeset općina koje su izrazile spremnost da učestvuju u projektu, primarno kroz “Registrator” i “Servis za dijasporu”, što će u budućnosti obezbijediti transparentniju saradnju sa bh. dijasporom.

Bogatim programom na “Večeri kulturno-umjetničkih društava” promovisana je kulturno-umjetnička baština Bosne i Hercegovine. Učešće je uzelo preko stotinu mladih ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine. U nedjelju je veliki broj djece uživao u programu pod nazivom “Kids & Family Day” uz bogat edukativno-zabavni sadržaj. Na veliku radost najmlađih, odigran je „Slatki derbi: Željo-Sarajevo“ – u duhu dobrog raspoloženja završeno je neriješenim rezultatom. Mališani su uživali u druženju sa igračima klubova “Željezničar” i “Sarajevo”.

Manifestacija “Prvi dani dijaspore Bosne i Hercegovine” završena je koncertom jedne od najvećih muzičkih zvijezda sa naših prostora – Alena Islamovića.

 

Na završnoj konferenciji manifestacije javnosti je predstavljen projekat „Mahala“, a u okviru investicionog projekta „5525“.

Bosna International Forum nastavlja sa realizacijom projekata, izgradnjom povjerenja i stvaranjem dobre veze sa domovinom.

Budi i ti dio ove priče – pridruži se!